14 Mart 2013 Perşembe


ÇOCUKLARIMIZI YARGILAMAK !


Tekrardan merhabalar.. bugün için hazırladığımız blog yazımız çocuklara yapılan yargı ve eleştiriler ile ilgilidir..

Eksik bulma konusunda uzmanlaşmış bir toplumuz, nerede hata var, nerede kusur var, bulup çıkartmak konusunda çok becerikliyiz. Açıkçası bu konuda özel bir yeteneğimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu yeteneği çömertçe kullanmamayı tavsiye ediyoruz. Çocuklarla ilgili olarak, ''Eleştirmeyelim de tepemize mi çıksın!! düşüncesi var. 

Sanki çocuğu eleştirmenin alternatifi, her dediğine tamam demekmiş gibi bir algı var. Oysa bizim söylediğimiz çok basit: Çocuğumuzun yapabildiği şeyleri daha çokyapmasına imkan verelim. Masanın üzerine tırmanmaktan dolayı zarar doğmasını istemiyorsak, etrafına minderler koyalım. Çıktığında ayağı kayıp düşmesin, diye yanında duralım. Yani ona ''yapabilme'' başarısını tattıralım. Bu başarısından ne kadar mutlu olduğumuzu, ne kadar güzel yaptığını söyleyelim. Yeterince övüyorsak, eleştirilerimiz de yerini daha kolay bulur.

 Çünkü insan olarak negatif bir gerilim aldığımızda, bir süre sonra kulaklarımızı kapatmaya başlarız. Kendimizi korumamız daha önemlidir. Eleştiri konusunda bir kontenjanımız vardır. Eleştiriye en açık insan da olsanız herkes üzerinize hücüm ettiğinde, ''durun bir dakika'' dersiniz. Ana- babaya, ''beş övgüye bir yargı'' ölçüsünü öneriyoruz. Bu ölçü, bizce sadece çocuğumuz için değil, bütün yaş grupları için geçerlidir. Eleştirmekte haklı olabiliriz. Ama kendimizi o kişinin iyi, övülecek yanını bulmakla yükümlü hissetmeliyiz. İnanın çok şeyin fark ettiğini göreceksiniz!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder