ÇOCUKLARIN İYİ DAVRANMALARINI SAĞLAMAK
Çocukların iyi davranmalarını sağlamak için işleri kolaylaştırdığınızda onların özgüveni yükselir. Kendilerini olumlu bir ışık altında, işbirlikçi ve bir yardımcı olarak görmeyi öğrenir, sizi mutlu edebildikleri için başarılı olduklarını duyumsarlar. Aşağıda çocuklarınızın beklentilerinizi karşılamasını sağlamak için bazı öneriler bulacaksınız.
1. Beklentilerinizin mantıklı ve çocuğunuzun yaşına uygun olmasına dikkat edin. Üç yaşındaki kızınızdan sütünü dökmemesini beklemek mantıklı değildir. Onun koordinasyonu tam gelişmemiştir. On iki yaşındaki oğlunuzu hafta sonunda tek başına evde bırakamazsınız. Böyle bir sorumluluğu ona yüklemek mantıklı olmaz. Beklentileriniz çocuğun gelişimine uygun olursa anlaşmazlık ve düş kırıkları yaşanmaz.
2. Önceden planlayın. Herhangi bir durumun çocuklarınız için zor olacağını biliyorsanız, onların bu durumla başa çıkmaları için önceden hazırlığınızı yapın. Yola çıkmadan önce yanınıza birkaç oyuncak ve yiyecek alırsanız, uzun araba yolculuğunuz herkes için daha dayanılır olabilir. Çocuklar yorgun ya da karınları aç olduğunda sabırsız olurlar. Önceden plan yapar ve çocuklarınızın gereksinimlerini anlayabilirsiniz, onların daha uyumlu olmalarını sağlarsınız.
3. Beklentilerinizde açık olun. Ona ne istediğinizi, onun anlayabileceği bir dille tanımlarsanız kızınız, ''anneannenin evinde uslu ol,'' tümcesinin ne anlama geldiğini anlayacak ve kendisinden beklediğiniz gibi davranacaktır. Ona özellikle mobilyaların üzerinde zıplamamasını, yiyeceklere dokunmamasını ve erkek kardeşiyle kavga etmemesini istediğinizi anlatmalısınız.
4. Olumlu olanın üzerinde yoğunlaşın. ''iyi davranış'' ve ''çabayı'' övmek, desteklemek için tüm olanakları kullanın. Çocuğu terbiye ederken kötü yanları olduğu kadar iyi olanları da vurgulayın. Oğlunuzun ne yapması gerektiğini sıralarken doğru yaptıklarını da sayın. İşin yarısını tamamladığını anlarsa daha çok gayret edip geri kalan kısmı da başarması kolaylaşır. ''Gezimizle ilgili yazdığın kısa öykünü çok beğendim, ancak yazını okumak zor oldu. Yarın okulda, öğretmeninin de beğenmesi için öykünün en iyi el yazınla yeniden yazmanı istiyorum.''
5. Ona olabildiğince seçme hakkı verin. Seçme hakkı vermek, çocuklara denetimi ellerinde bulunduryormuş duygusu verir. Sonuç olarak, daha az karşı çıkarlar. ''eve gitmeden önce bir oyuncağa daha binecek zamanımız var. Hangi oyuncağa binmek istediğini sen seç.''
6. Ödül verin. Yatma saatini uzatmak ya da pastaneye giderek sevdiği bir tatlı yemek, çocuğun alışmış davranışı değiştirmede küçük bir dürtü olabilir. ''Hafta boyunca sabahları zamanında kalkarsan, cuma günü okuldan sonra dondurma yemeğe gidebiliriz.'' ''Bu dönem notların ortalaması B olursa, yılbaşı tatilinde gideceğin kayak gezisinin yarı parasını ben öderim.'' Çocuğun ulaşmaya çalıştığı amaç, mantıklı bir çaba sonucunda erişilir olmalı. Ödülün aşırı olması gerekmez. Bir yıldız ya da fen kağıdına yapıştırılacak süslü bir çıkartma bile çocuk için etkili bir dürtü olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder