5 Şubat 2013 Salı

ÇOCUKLARA VERİLEN CAZALAR


Ceza sözcüğü ''boyun eğmeye ya da kurallara uymaya zorlama'' olarak tanımlanır ve kişi üzerinde zorla denetim ya da baskı uygulamak anlamına gelir. Çocuğunuzla olan ilişkinizde elinizde çok fazla güç vardır. Siz fiziksel olarak daha güçlü, daha akıllı ve daha deneyimlisiniz. Yaşam kaynakları sizin denetiminizde, çocuklar ise sizin evinizde yaşamaktadır. Çocuklar sizin bakım, onay, sevgi, ve değer duyguları yönünden bağımlı oldukları için, onları zorla kendinize boyun eğdirtme gücü de sizindir, ''şunu yap, çünkü ben öle söylüyorum'' ''seni pişman edeceğim'' ''sakın denemeye kalkma'' ''yapmasan senin için daha iyi olur''.

Cezanın amacı çocuklara değişik davranış biçimleri kazandırmaksa, o zaman ceznın yararı yoktur. 
Aslında cezanın yararı yoktur. Aslında Ceza, çocukları yaptıkları ya da yapamadıkları şeylere pişman olma duygusundan uzaklaştırır. Çocuklar meydan okuma, suçluluk ve intikam duygularıyla tanışırlar. Tek anımsadıkları, ''intikam alırım'' ''seni pişman ederim'' gelecek sefer ona söylemem, hiç öğrenemez'' gibi sözler our. 

Cezalandırılan çocuğun gözünde anne baba adil değildir. Siz zorba, kendisi de kurbandır. Aynı zamanda, cezanın özgüven üzerindeki etkisi de yıkıcı olabilir. Çocuk kendini hakarete uğramış, aşağılanmış, güçsüz ve kötü olarak duyumsar. Sizin tarafınızdan kabul edilmek için her şeyi sizin isteğiniz doğrultusunda yapacak ve kendi gereksinimlerini unutacaktır: ''gereksinimlerim önemli değil, demek ki, ben de önemli değilim.''



Bir sonraki Blog yazımız ''Çocukların iyi davranmalarını sağlamak'' için nerler yapılabilir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder