16 Ocak 2013 Çarşamba

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN VE DIŞ ÇEVRE


Çocuklar büyüdükçe onlara kim olduklarını yansıtacak başka (anne baba harici) aynalarıda olur. Öğretmenler, arkadaşlar, bakıcılar, hepsi bu rolü üstlenir, ancak çocuk aynada her zaman anne babasının ona duyumsattığı kendini iyi hissetme duygusuna, ona verdiği öneme ve temel değer yansımalarına dönecektir.

Çocuklarınıza olumlu bir ayna olmak, yaptıkları her şeyi onaylamanız ya da ailenizi onların yönetmesine izin vermeniz anlamına gelmez. 
Sosyal, güçlü ve sağlam benlik değerleri olan çocuklar yetiştirmenin tek yolu vardır. Bu da çocuğunuzu, kendinizi ve aranızdaki iletişimi sürekli gözlemektir.

Çocuğunuzu gerçekte olduğu gibi görmek kolay değildir. Görüşünüz, beklentileriniz ve korkularınızla bulutlanmıştır. Sürekli bir beklenti halinde olmak yerine daha sağduyulu ve eğlenceli olursanız, az sorunlu bir ilişkiyle ödüllendirilirsiniz. Böylece onun iyi bir özgüven geliştirmesine daha çok katkıda bulunursunuz.

çocuklarınızı gerçekte oldukları gibi görmek, onların özgüveni dört biçimde yapılandırır.

1. çocuklarınızı gerçekte oldukları gibi görmeniz, doğal yeteneklerini ve özel becerilerini tanımanız, onları güçlendirmeyi, geliştirmeyi ve kendilerine has bu özelliklerini onlara da göstermenizi sağlar.
2. çocukarınızın davranışlarını, kimlikleri çerçevesinde değerlendirirseniz doğal bir utangaçlığı isanlardan kaçma ile, zaman zaman yalnız kalma gereksinimi başkalarını reddetme ile karıştırmazsınız.
3. çocuğunuzu gerçekte olduğu gibi görmek, onun davranışlarından değişmesi zorunlu olan birinin, örneğin kendine zararlı, onu sosyal bakımdan yalnız bırakan ya da aileyi huzursuz eden davranışının üzerine eğilmenize yardımcı olur.
4. yalnızca anne babaları tarafından izlenip anlaşıldıklarını duyumsayan çocuklar gerçek kimliklerini ortaya koymayı göe alırlar.

Siz çocuğunuzu her yönüyle, iyi ya da kötü kabul ederseniz, çcuğunuz da kendini olduğu gibi kabul edecektir.


Bir Sonraki Blog Postumuzda çocuğumuzu dinlemeyi, neyi ve nasıl dinememiz gerektiği hakkında olacaktır.






1 yorum:

  1. bende kızımla aynı sorunları yaşıyorum teşekkürler bu güzel bilgi için

    YanıtlaSil