3 Ocak 2013 Perşembe

Çocuklarımız Ve Uyku

Uzmanlar diyor ki ''tek başına uyuyabilme becerisi gösteren çocuk, onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturur.
Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, ileride kendinden daha emin, daha cesaretli, dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar''. Peki bebeklerimizi tek başlarına uyumaya nasıl alıştırabiliriz?
Bebekler genellikle uykuya dalmaları uzun sürer. Bunun en büyük nedeni anne babadan ve sosyal hayattan ayrılmak istemezler. Bu yüzden size bazı önerilerde bulunmak istiyoruz:

1. Akşam uykusu için bir rutin oluşturun, her gece aynı işlerden oluşan bir rutin bebeğinizin kendini güvende hissetmesini ve bu güvenle uykuya daha rahat dalabilmesini, ayrıca rutin başladığında kendini uykuya yavaş yavaş hazırlamasını sağlar.
 2. Sıcak bir banyo, yada sadece elini yüzünü ılık suyla yıkama; dişleri fırçalama alışkanlığı kazanması için eline vereceğiniz ufak bir diş fırçası, pijamalarını giyme, daha sonra yaşına uygun bir kitap okuma,  meme veya biberonla beslenmesi, sonra hafif ve sakinleştirici bir müziğin açılması, ışıkların kapanması ve bir ninni veya şarkı söylenmesi.
3. Bu rutin işleri her gece tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Fazla aksiyon içine olmamaya, oyun oynamamaya, ve sakin bir şekilde konuşmaya çalışarak çocuğunuzun uyku için kendisini hazırlamasına yardımcı olmalısınız.
4. Biberon, emzik, kucakta veya ayakta sallanarak veya buna benzer bir alışkanlıkla uykuya dalabilen bir bebek gece uyandığında da bu alışkanlığı isteyecek ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekecek, hatta bu alışkanlığını bırakması da güç olacaktır.

Bu nedenle böyle bir alışkanlığa hiç başlamadan yatağa yatırarak uyutmaya çalışmak en iyisidir.
yatağa yatırdığınız bebeğiniz uyumuyor ve ağlıyor ise 3-4 dakika ağlamasına izin verin sonra yanına gidip kucağınıza almadan sırtını sıvazlıyarak, sakin ve sevgi dolu sesinizle ''eeee eeeee'' diyebilirsiniz. Veya ninni söyleyebilirsiniz, Bebeğiniz sakinleşmeyecek gibi görünüyorsa kucağınıza alıp bir dakika gibi kısa bir süre sallamadan tutup tekrar yatağına koyabilirsiniz. Bunu her seferinde bıkıp usanmadan ve sakinliğinizi koruyarak tekrar tekrar uygulamanız gerekiyor.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder