18 Ocak 2013 Cuma



ÇOCUKLARI DİNLEMEK


Sevgili anneler ve babalar, Çocuğunuzun kendine güvenmesi için onu dinleyecek zamanı bulmak zorundasınız.

Hem de anlattıklarıyla ilgilendiğiniz ve ona değer verdiğiniz duygusunu pekiştirecek biçimde dinlemeniz gerekir çocuğunuzu. Yaptığınız işi bırakıp birini dinlediğiniz zaman ona, ''sen önemlisin. Söyleiklerin beni ilgilendiriyor. Sen beni ilgilendiryorsun,'' demiş olursunuz.

Peki çocuklarınızı nasıl dinlemelisiniz?
1. Dinlemeye haır olduğunuzdan emin olun. İşten dönünce çocuğunuzu dinlemek için kendinizihazırlamalısınız. Bunu yapmak için yarım saat nefes almaya gereksinim duyabilirsiniz.

2. Tüm dikkatinizi çocuğunuza verin. Çocuğunuz okul dönüşü bahçeye çıkmadan önce, size kaşla göz arasında bir şey anlatmak istiyorsa, gazetenizi bırakın, televizyonu kapatın, oturun ve onu dinlemek üzere orada olun.

3. Dikkat dağıtacak şeyleri en aza indirin. Çocğunuzla konuşurken telefon çalarsa kısa kesip, arayana ona sonra telefon edeceğinizi söyleyin.

4. Aktif bir dinleyici olun. onu dinlerken soru sorun, duruma açıklık getirin, onu yanıtlayın ve çocuğunuz konuşurken ona bakın. Çocuğunuza, onun anlattığı herşeyle ilgilendiğinizi gösterecek tüm ipuçları verin.

5. Çocuğunuzun konuşması için yüreklendirin. Bazı çocuklar daha siz kapıdan girer girmez üzerinize atlayıp akıllarına ne gelirse anlatmaya başlar. Ancak geniş bir ailede en az bir çocuk bu sözlü iletişim yoğunluğu arasında kendine bulmakta zorluk çekiyor olabilir. Bu çocuk sizin onunla ilgilenmenizi istediğini sözlü olarak dile getiremyorsa da buna gereksinim duyar. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder